post

Събитието се проведе в Атина и събра над 160 участнички от региона на Централна и Източна Европа. Компанията стартира мащабна програма за подобряване на технологичните умения на учениците в областта на изкуствения интелект.

Петнадесет момичета от ППМГ “Акад. Никола Обрешков” (Разград), СУ “Цар Симеон Велики” (Видин), Американски Колеж Аркус (Велико Търново), ГПЧЕ “Ромен Ролан” (Стара Загора), СУ „Проф. Др. Асен Златаров (Първомай) и СУ „Васил Левски“ (Елин Пелин) взеха участие в първата международна Майкрософт конференция, която цели да повиши информираността сред момичета в гимназиална възраст относно значимостта и бъдещето на технологиите в областта на изкуствения интелект.

Събитието „Alice envisions the future – How Artificial Intelligence can impact the way we see the world” („Алис предвижда бъдещето – как изкуственият интелект може да повлияе начина, по който виждаме света“) се проведе в Атина. То привлече над 160 участнички на възраст между 15 и 17 години от региона на Централна и Източна Европа, които са подбрани на конкурсен принцип от над 400 желаещи да се включат. Основна тема в програмата беше насърчаване на интереса към кариера в т.нар. STEM дисциплини (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технологии, инженерство и математика).

Конференцията е част от мащабна програма на Майкрософт, която ще предостави възможност на младите момичета по-добре да разберат как изкуственият интелект (AI) влияе на настоящето и може да промени бъдещето чрез технологиите. С участието на международни лектори, интерактивни събития и работилници  Майкрософт помогна на участниците в Alice envisions the future да разберат в детайли възможностите, които AI създава, и им осигури безценен опит и умения.

Според последните проучвания на Майкрософт, въпреки че технологиите се развиват и създават изключителни възможности за професионално развитие, едва 42% от момичетата заявяват, че обмислят кариера в STEM. Сред обясненията за тази тенденция е фактът, че 60% от респондентите смятат, че жените, работещи в областта на STEM, биват дискриминирани.

Друг ключов фактор за това дали момичетата проявяват интерес към STEM е наличието на модел за подражание. Изследване на Майкрософт, публикувано през 2018 г., сочи, че броя на момичетата, които развиват интерес към STEM, почти се удвоява, когато имат модел за подражание  –  26% от момичетата без ролеви модели отчитат интерес към STEM в сравнение с 41% от респондентите, които заявяват, че имат модел за подражание. Тенденцията се простира извън класната стая, като 51% от момичетата, които имат модел за подражание, обмислят бъдеща кариера в STEM.

Младежката конференция в Атина е само първата стъпка, която Майкрософт предприема, за създаване на мащабна и дълготрайна инициатива в Централа и Източна Европа, която да адресира влиянието на изкуствения интелект в ежедневието и да подготви новото поколение за предизвикателствата и възможностите на дигиталното бъдеще. Майкрософт се стреми да гарантира, че бъдещите поколения – от деца в начални училища до студенти имат достъп до най-новите технологии и изграждат визия за по-добро бъдеще. В това отношение Майкрософт си сътрудничи с министерствата на образованието в страните от Централна и Източна Европа, за да помогне на учениците и студентите да постигат повече и да изградят необходимите умения за бъдещето си професионално развитие.

Технологията – включително мобилни устройства и изчислителни облаци – промени фундаментално начина, по който консумираме новини, планираме деня си, общуваме, пазаруваме и взаимодействаме със семейството, приятелите и колегите си. Как ще изглежда нашият свят след 20 години? В Майкрософт вярваме, че изкуственият интелект ще ни помогне да направим повече с един от най-ценните ни активи: времето! До 2038 г. персоналните дигитални асистенти ще бъдат обучени, за да отговорят на нуждите ни, да ни помагат да управляваме графика си, да ни подготвят за срещи, да общуваме и да управляваме автомобили. Извън влиянието на AI върху личния ни живот, съвременните технологии ще дадат възможност за прогресивен напредък в области като здравеопазването, селското стопанство, образованието и транспорта. Това вече започва да е случва по впечатляващ начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *