post

Ръководството на BESCO (Българската стартъп асоциация) е поискало от вносителите на законопроекта, свързан с туристическите платформи, да го оттеглят, както и да се създаде работна група в широк формат, в която да има заинтересовани за създаването на нов регламент за тази дейност, който да мине през обществено обсъждане.

Припомняме, че вносителите на промените Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента /ГЕРБ/ и Валери Симеонов /ОП/ съобщиха, че нова промяна предвижда отпадане на категоризацията на имотите за краткосрочно настаняване, но остава вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма. Предложенията за промени са разписани в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2020, с които променят и текстове от Закона за туризма.

От Асоциацията коментират, че идеята на BESCO е за създаване на първи регламент за дигиталната икономика. На пресконференция в БТА Борис Павлов представи данни, според които десет хиляди апартамента за цялата страна се отдават само чрез Airbnb, като са единични случаите тези обекти да са категоризирани. От тях 2775 апартамента са в София, което е една трета от всички апартаменти в България, отдавани чрез платформите. Средната им годишна заетост е 56 процента, месечният приход от апартамент е 465 евро. Като цяло за страната месечният оборот от подобна дейност през Airbnb възлиза на 7 млн. лева. Физическите и юридически лица, които се занимават с това, редовно плащат данъци, а от плащането и на туристически данък, например в столична община, постъпленията, ще са над половин милион лева годишно, показват данните.

От Асоциацията са против категоризацията по сегашния законов начин, защото според тях тя е тромава и не отговаря на съвременните изисквания. Според BESCO дори и за две години не може да извърши категоризацията на тези обекти, заради недостатъчния административен капацитет, а парите, които липсват в бюджета от туристически данък, биха отишли за това.

BESCO не виждат никакъв проблем, за да има проследимост на плащането на данъчните задължения, НАП да направи пряка връзка с Airbnb и други платформи. Освен това от Асоциацията смятат, че липсва разграничение между това какво е наем и какво е туристическа услуга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *