post

По време на откриването на WWDC 2020 снощи, Apple представи следващото голямо обновление на macOS – Big Sur. Ъпдейтът носи голям редизайн и редица промени като актуализирано приложение Messages, нов контролен център, актуализации на Safari и Maps и др.

Започвайки с дизайна, Apple посочва, че Big Sur въвежда най-голямата промяна в него от macOS 10 – има нови икони на приложенията, нов дизайн за страничната летна и Finder, а всяко приложение използва свой собствен ключов цвят. Лентата на менюто вече е полупрозрачна и се слива с цвета на фона. Обновеният център за известия, който осигурява бърз достъп до контролите на работния плот има възможност за персонализиране. Уведомленията също са преработени и допълнени с уиджети и интерактивни известия. Всички елементи в контролния център са подредени в колона и могат да се сортират, а уиджетите са в различни размери и могат да се добавят в центъра за известия само с един жест. Big Sur предлага и нов инструмент за избор на снимки в Messages, както и функция за търсене в приложението. Операционната система вече позволява на потребителите да създават Memoji на Mac и въвежда ефекти в съобщенията като балони и конфети, а разговорите се синхронизират с всички устройства. Всъщност потребителите могат да закачват важните за тях разговори в горната част на приложението, за да имат бърз достъп до тях. Maps също получава основен редизайн и множество нови функции, като например възможността да създадете персонализиран наръчник на забележителностите и да видите 360 градусов изглед ня местата с Look Around, да проверите картите на закрити места като търговски центрове и летища и прочие. Всички нови функции от iOS 14 ще присъстват в Maps и за Big Sur. Новата функция Guides ще позволи на потребителите да намерят нови места с помощта на надеждни ресурси.

Бета версията на macOS Big Sur за разработчици вече е налична, а първата публична бета ще стане достъпна следващия месец. Официалната версия по традиция очакваме през есента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *