post

Технологичните компании AMD и Hewlett Packard Enterprise (HPE) обявиха , че в основата на новия европейски “pre-exascale” суперкомпютър ще бъдат AMD EPYC CPU от следващо поколение и AMD Instinct GPU. Това ще стане в рамките на инициативата „Съвместна европейска акция за високопроизводителни изчислителни среди” (European High Performance Computing Joint Undertaking, EuroHPC JU).

С до 550 petaFLOPs изчислителна мощност, суперкомпютърът LUMI ще помогне на изследователите в цяла Европа да ускорят своите проекти. Новата система ще бъде един от най-бързите суперкомпютри в света. Той ще бъде разположен в CSC – ИТ център за наука в Каяани, Финландия и ще бъде споделян от десет европейски страни като част от новосформирания LUMI консорциум.
 
С AMD EPYC CPU от следващо поколение и AMD Instinct GPU, LUMI се очаква да предостави несравнима производителност за машинно самообучение и изкуствен интелект, както и за решаване на сложни задачи свързани с моделиране и обработка на големи обеми данни. Новата система се очаква да бъде готова в средата на 2021 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *