post

Развитието на изкуствения интелект напредва, а с това се увеличават и притесненията на хората. Това показва проучване на “Галъп” в САЩ, цитирано от Axios. То посочва, че 58% от американците виждат изкуствения интелект като по-голяма заплаха за работните им места от имиграцията или износа на производство.

Данните показват, че 61% от младите на възраст между 18 г. и 35 г. смятат, че технологиите са най-голямата заплаха за техните работни места през следващите 10 години. Само 39% смятат, че имиграцията и изнасянето на производството са по-голям риск за техните професии.

Проучването посочва още, че притеснени от имиграцията и износа на производство са най-вече републиканците. Тяхната група е единствената, която посочва тези неща като по-голям проблем от изкуствения интелект. Демократите от своя страна са притеснени най-вече от изкуствения интелект. За 67% от тях това е по-голямата заплаха за професиите през следващите 10 години.

Очаквано, тези с по-високо образование са по-притеснени от изкуствения интелект – 61% за бакалаврите или по-голяма степен и 57% за тези без висше образование. Също по-притеснени са и хората с т.нар. професии за “бели яки” – 62% от тях посочват изкуствения интелект като по-голяма заплаха. Работещите т.нар. “сини яки”, т.е. работническата класа, също са по-притеснени от изкуствения интелект, но в по-малка пропорция – 57%.

Проучването е проведено заедно с университета “Нортийстърн”. Резултатите изтъкват изкуствения интелект и технологиите като основно притеснение на хората за професиите им. Общо 73% от американците мислят, че изкуствения интелект ще елиминира повече работни места отколкото ще създаде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *