post

150 граждани са дали на съд Националната агенция за приходите (НАП), след  безпрецедентния теч на лични данни на 6 млн. души, съобщава в. “Сега”. Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5,1 млн. лв., но от НАП вече обявиха, че ще обжалват глобата с мотива, че е жертва на престъпление, извършено въпреки предприетите мерки за защита.

В понеделник (16 юни) потърпевши от атаката срещу НАП са завели в Софийския административен съд т.нар. субективно съединени искове за обезщетение, които ще се гледат в едно производство. Делото е по закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. По думите на адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев, които също са сред ищците, претенциите са символични – по 1000 лв. на човек.

Адвокатите очакват първото заседание по делото да бъде насрочено до два месеца и половина. Преди това приходната агенция ще има срок от един месец да отговори на исковата молба на 150-те души. Ако на делото бъде даден ход, шефката на НАП Галя Димитрова ще трябва да доказва, че е предприела адекватни мерки за защита на личните данни на данъкоплатците.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *