post

Вместо да изстрелва хора астронавти до орбиталните космически станции, японски стартъп, наречен Gitai, иска да изпрати на тяхно място хуманоидни роботи.

Доводът им е логичен: извеждането на астронавти в орбита е рисковано и скъпо. Ако вместо това дистанционно управлявани или полуавтономни роботи биха могли да свършат работата, японската космическа агенция може да спести 90 процента от разходите си по това перо. Основният проблем е да се направят роботите достатъчно функционални, за да могат реално да заменят човек.

Идеята е роботите да провеждат изследвания, докато човешки оператори ги контролират от Земята. Контролът на тези машини от разстояние би направил космическите изследвания по-евтини и безопасни.

През миналата година Gitai пусна демо на един такъв робот, който можеше да се справи с някои задачи, но от време на време изпитваше затруднения. Все пак изпълнителният директор на компанията Шо Наканозе е оптимист за бъдещето на космическите роботи.

„Ще видим ера, в която хората ще работят в Космоса, а не просто ще ходят в Космоса“, каза Наканозе пред Bloomberg. „Искаме нашите роботи да създадат бази за Blue Origin и SpaceX.“

One thought on “Японски стартъп иска да замени астронавтите с космически роботи

  1. Само не разбрах, защо роботите се налага да са хоманоидни. Нека всяка изпратена научна апаратура да е подходящо автоматизирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *