post

От години гравитационните смущения карат астрономите да спекулират за мистериозна „девета планета“, която може да се движи около орбитата на Слънцето ни покрай Плутон. Някои дори предполагат, че може да е малка, но изключително тежка – черна дупка, хваната от гравитационното привличане на Слънцето. И сега, съобщава сп. Discovery, физик от Института за усъвършенствани изследвания на име Ед Уитън има план да го намери.

Но ако има черна дупка, обикаляща около Слънцето, би било почти невъзможно да се намери: с масата, приписвана на “планета девет”, тя ще бъде много малка, съобщава Discovery.

Вместо да се опитва да я види директно, Уитън предлага изпращането на гигантски флот от малки космически кораби. Ако някой от тях бъде отвлечен извън курса от неочаквана сила, това би било знак за гравитационното привличане на черната дупка.

За съжаление, такива нанокосмически кораби все още не съществуват – макар че изследователите отдавна се надяват да разработят миниатюрни превозни средства, които да могат да пътуват из Космоса, задвижвани от мощни наземни лазери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *