post

Социалната мрежа Facebook може би е могла да помогне за предотвратяване на войната в Ирак, ако тя е съществувала по това време, заяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Цукербърг. Тази седмица той изнесе реч, с която се опита да представи социалната мрежа в по-благородна светлина.

Говорейки в университета в Джорджтаун в четвъртък, 34-годишният милиардер направи 45-минутно обръщение, в което изложи своята позиция по отношение на свободата на словото и критикува цензурата в Китай.

Но в началото на речта му привлече вниманието нещо интересно – това как според Зукърбърг началото на Facebook е повлияно от войната в Ирак.

“Когато бях в колеж, страната ни току-що беше отишла на война в Ирак. Настроението в кампуса беше напрегнато. Имахме чувството, че действаме, без да чуем много важни перспективи”, каза той. „Мисля си, че ако повече хора имаха глас да споделят своето мнение, може би нещата щяха да се развият по различен начин. Тези ранни години формираха моята вяра, че даването на глас на всеки дава възможност на безсилните и кара обществото да става по-добро с времето“.

Предположението му е, че ако Facebook е съществувал през 2003 г., когато САЩ решиха да нахлуят в Ирак, неговата отворена платформа можеше да помогне за чуването на дебатите и потенциално да доведе до различен резултат – и че този дебат е бил от значение за раждането на Facebook на следващата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *