post

Международната хакерска групировка Anonymous разпространи видеообръщение, осъждащо терористичната атака срещу редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Едбо” на 07 януари. В обръщението си хакерската група се заканва да отмъсти за нападението като блокира джихадистки уебсайтове и други интернет ресурси.

“Анонимните” заклеймяват терористичния акт и казват, че “свободата на изразяване е понесла нечовешки удар”. В клипа човек със символичната маска на Гай Фокс седи пред черна дъска с хашгаг #OpCharlieHebdo (операция „Шарли ебдо”). Според направеното изявление, т.нар. „хакеристи” (от хакери – активисти) започват операция “Charlie Hebdo”, която ще представлява разкриване и блокиране на свързани с терористични групи профили в социалните мрежи.

„Анонимните” е група от активисти и хакери, обявили се за защитници на демокрацията. В миналото групата е извършвала кибернападения срещу правителствени, религиозни и корпоративни сайтове чрез разпространяване на отказ за достъп (distributed denial-of-service, DDoS) за външни потребители на тези сайтове. По думите на Anonymous, организацията винаги е защитавала свободата на словото, затова счита за свой дълг да отмъсти за нападението в Париж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *