post

Френската служба за защита на личните данни CNIL глоби Google с 57 млн. долара, съобщава TechCrunch. Причината – нарушения на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила в ЕС миналата година.

Според CNIL, Google не е изпълнила изискванията на GDPR конкретно в активирането на нов телефона с Android. Две неправителствени организации са подали жалба срещу процеса по първоначално пускане на телефоните още през май 2018 г. Те са подали жалба и срещу действия на Facebook, но CNIL все още не е взела решение за нея.

Според CNIL при първоначалното пускане на Andorid няма ясно и прегледно обяснение какво се случва с данните на потребителите, а подробностите са разхвърляни и множество бутони и линкове. Институцията смята още, че самите обяснения нарочно са твърде дълги и общи, а не са достатъчно конкретни. CNIL иска и Google да не убеждава потребителите да си регистрират профил в услугите на компанията още със стартирането на телефона и да подобри процеса по даване на съгласие.

Google коментира, че държи на високите стандарти за защита на личните данни и се старае да спазва всички изисквания. Компанията допълва, че все още анализира решението на CNIL и след това ще прецени какво да направи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *