post

Група учени от ETH Zurich създадоха система за сравнение и оценка на ефективността на няколко основни архитектури на невронни мрежи, използвани за общи задачи на изкуствения интелект. С нейна помощ производителите на чипове ще могат да разберат до колко конкурентни са техните идеи, а разработчиците на Android приложения ще могат да тестват AI моделите си на различни устройства.

Приложението, наречено AI Benchmark е достъпно за изтегляне в Google Play и може да работи на всяко устройство с Android 4.1 или по-висока версия, генерирайки резултат, който учените описват като „окончателна присъда“ за производителността на AI на съответното устройство. Задачите, които се оценяват по тяхната система включват класификация на изображение, разпознаване на лица, отстраняване на изображения, супер-резолюция на изображението, подобряване на снимки, или сегментиране. Те тестват дори някои алгоритми, използвани в атономни системи за задвижване, въпрeки че към този момент няма практическа задача това да бъде направено. Явно учените смятат, че е напълно възможно мобилните процесори в бъдеще да станат достатъчно бързи, за да бъдат използвани за тази цел.

Приложението включва и визуализация на продуктивността на алгоритмите, за да помогне на потребителите да оценят резултатите и да придобият усещане за текущото състоуние на AI. Учените се надяват то да се превърен в универсален показател, подобно на DxOMark, който се използва за оценка на ефективността на камерата и всички алгоритми, включени в бенчмарка са с отворен код, а текущото класиране на различните смартфони и мобилни процесори е достъпно на страницата на проекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *