post

Учени от Китай твърдят, че са създали първите генномодифицирани бебета в историята на човечеството. Това са две момичета-близначки.

Тяхната разработка е подробно описана в журнала на MIT. Водещ изследовател е Янкуй Хе от университета за наука и технологии в град Шънджън.

Документите показват, че изследователската група в момента провежда проучвания за промяна на ген CCR5, който се използва при лечение на хора с вируса на СПИН. За тази цел екипът се доверява на CRISPR / Cas9 – една нововъзникваща технология, която може да “редактира” гените, като позволява части от ДНК да бъдат премахнати и заменени почти по желание. Така изследователите се надяват да направят момичетата имунизирани срещу ХИВ през целия им живот.

Учените обясняват във видео, че с този монументален технологичен пробив близначките Лулу и Нана са толкова здрави, колкото и всички други бебета, и че редактирането на гените е било безопасно за тях.

Разбира се, все още има скептицизъм в общественото пространство по отношение на новината, така че продължаваме да следим разработката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *