post

Учени от Великобритания установиха причината, поради която Човекът паяк не би могъл да се катери по стени, както това става в комиксите и филмите. В случая на помощ идват геконите, които показват, че пълзящият по стените човек трябва да има огромни крайници, пише Daily Mail.

За да се покатери по отвесната стена на небостъргач, 40% от повърхността на тялото на същество с размерите и теглото на човек трябва да е покрито с лепкаво вещество. Учените от Кембридж са изчислили, че това трябва да е човек, който носи 145 номер обувки. До този извод те са стигнали след изучаване на геконите, които умеят да се движат по стени. В частност, отбелязана е нелинейна зависимост от размера на лепкавата повърхност на лапите от теглото на гущерите.

gekon

От друга страна, ако 40% от площта на тялото на човека се падаше на лепкави ръце и крака, то това би било непрактично от гледна точка на оцеляването. Именно поради тази причина същества по-големи от гекон, които могат да лазят по стени, не съществуват в природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *