post

Трима български участници се включиха в официалната щафета по пренасяне на Олимпийския огън непосредствено преди старта на XXX летни олимпийски игри в Лондон.

Слава Фереджанова, Емил Здравков и Григор Върбанов бяха избрани след гласуване на широката публика в конкурса „Предложи кой да носи Олимпийския огън на Лондон 2012”, организиран от Samsung, в края на миналата година.

Конкурсът стартира през септември 2011 г. на специално създаден за целта сайт. Всеки желаещ можеше да номинира себе си или някого, когото познава и намира за достоен да носи Олимпийския символ.

Критерият, на който трябва да отговаря успешният кандидат е с действията и страстта си да допринася за разпространението и налагането на Олимпийските ценности и да допринася за развитието на обкръжението си.

Жури избира 12-те най-добри истории и ги предлага за гласуване във Facebook. Членове на журито бяха представители на Samsung и трима български блогъри.

Тримата родни представители взеха участие в 19-ия ден от щафетата и пробягаха по 300 метра със символа на Олимпиадата.

Отсечките на българите бяха в региона на Доувър, в южната част на Англия, на около 120 километра от града домакин.

Двама от тримата наши представители тичаха един след друг – Григор Върбанов предаде щафетата и запали факела на Емил Здравков в близост до градчето Сендуич, през което мина щафетата в сутрешните часове на 19 юли.

Третият ни представител, Слава Фереджанова, се включи за трети път в щафетата с Олимпийския огън в близост до Сейнт Питърс, след участията си в предаването на огъня за игрите в Москва през 1980 и Атина през 2004.

В интервю за английските медии и организаторите на щафетата Слава призна, че това е „най-щастливият момент в нейния живот”.

Щафетата с Олимпийския огън продължава до 27 юли, а в нея ще се включат общо 8000 участници. Сред тях има както обикновени последователи на олимпийските ценности, така и известни личности като боксьора Ленъкс Луис, пилота Люис Хамилтън, многократния олимпийски шампион Стив Редгрейв, тенисиста Анди Мъри, футболната легенда Боби Чарлтън и много други.

Кулминацията на щафетата ще бъде по време на официалното откриване на 27 юли 2012, когато огънят ще пристигне на Олимпийският стадион в Лондон, а след това ще остане запален до края на игрите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *