post

Създателят на чат приложението WhatsApp Ян Коум обмисля да напусне Facebook, където работи след като социалната мрежа придоби приложението през 2014 г. Причината е, че Коум не се разбира с ръководството на Facebook и практиките на компанията за личните данни на потребителите, съобщава в. Washington Post.

Според източниците на вестника Коум планира напълно да се оттегли от Facebook, включително и от позицията с и борда на директорите на компанията. Коум косвено потвърждава намеренията си с публикация във Facebook с думите “време е да продължа с нещо ново”, след като информацията е била публикувана.

Коум обмисля решението си от няколко месеца, като е уведомил ръководството на Facebook. Все още няма уточнена дата за окончателното напускане на Коум, но той вече идва по-рядко в офиса.

Основната причина за желанието на Коум да напусне е, че с придобиването на WhatsApp от Facebook, той обеща, че ще запази приложението със същите стандарти за защитата на потребителите. През 2016 г. добави и криптиране на комуникацията.

Коум и Браян Актън, който е съосновател на WhatsApp, са твърдо против рекламите в WhatsApp, както и постепенното внедряване на чат приложението в общата платформа и машина на Facebook. Те искат то да остане максимално независимо и с висок стандарт за защита на данните на потребителите. Facebook иска да покаже, че мащабната инвестиция от над 20 млрд. долара за WhatsApp е оправдана и ще донесе приходи. За това са нужни промени, които Коум не иска.

Затова той подготвя своето напускане. В публикацията си във Facebook пише, че планира да си почине от технологиите и ще се фокусира върху колекционирането на “поршета” с въздушно охлаждане, работа по колите си и игра на фризби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *