post

През последните години дигиталните технологии завземат ежедневието ни с изключително бързи темпове, а уеб присъствието става все по-важно за всеки бизнес. Създаването на собствен уебсайт се превръща в първостепенна необходимост за всеки, който иска да привлича клиенти или да споделя информация с широк кръг хора. Добрата новина е, че в наши дни изграждането на уебсайт е лесно, дори и без да имате специализирани умения или да инвестирате много пари.

Pixelmedia.bg стартира серия от статии, в които ще ви разкажем как се прави уебсайт, какво е домейн и хостинг, на какви езици се пишат сайтовете и кои са най-разпространените платформи за изграждане на такива проекти.

Какво е уебсайт?

Това на практика е съвкупност от уеб базиран софтуер и съдържание, които се инсталират не на вашия компютър, а на публичен сървър (хостинг), за да бъдат достъпни за всички в Интернет. Всеки уеб сайт може да бъде достъпван чрез т.нар. браузъри – програми, каквито има на всеки потребителски компютър. Всъщност уебсайтът представлява съвкупност от уеб страници, които са обвързани една с друга и отговарят на общ домейн адрес.

Домейн

Домейнът е името, което потребителите изписват в адресната лента на браузъра, за да заредят вашата уеб страница. Като буквена алтернатива на IP адреса на вашия сайт, той всъщност е вашата интернет самоличност и ви прави лесно откриваеми в глобалната мрежа. Имената на домейни в Интернет се състоят от части, разделени с точки. Те могат да съдържат наименованието на вашата дейност или фирма.

Хостинг

На практика това е мястото, където вашият уебсайт се съхранява, за да е видим в интернет. В общия случай интернет хостингът предоставя сървър, на който клиентът може да публикува всичко, което пожелае и се осигурява от хостинг компании като СуперХостинг.БГ. Съществуват различни видове хостинг услуги като например споделен уеб хостинг, е-mail хостинг, файлов хостинг, виртуален сървър и др.

cPanel

Това е най-популярният контролен панел за управление и автоматизация на вашите хостинг ресурси и уебсайт. Чрез него могат да се контролират както клиентският уеб сайт, така и конфигурацията на услугите, които се поддържат на хостинг сървъра. През cPanel можете например да контролирате хостинг акаунта си, неговите пощи, SSL сертификати, бази данни, файлове и др., а също и съдържанието на уебсайта си.

Какви видове уебсайтове има?

Има много видове уебсайтове като сред най-популярните са фирмен сайт, онлайн магазин, онлайн медия, търсачка, блог, уеб форум и много много други.

Как се правят сайтовете?

Уебсайтовете се изграждат с помощта на езици като HTML (Hyper Text Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets), Java Script, PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) и др. През последните години широко навлязоха отворени платформи за изработка на сайтове като WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart и др. Те са базирани на изброените по-горе езици, но улесняват значително процеса по създаване на сайтове и често позволяват това да се случи без никакво кодиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *