post

Криптовирусите продължават да са популярен метод за хакерите да печелят лесни пари от жертвите си. Това обикновено са фирми и институции, които плащат все по-големи суми, съобщава проучване на ProPublica, цитирана от Coveware.

То показва, че през първото тримесечие на тази година средно платеният кибероткуп е скочил до $12 762 спрямо $6733 през последното тримесечие на миналата година. Повечето атаки с криптовируси се оказват много целенасочени и най-вече към по-големи корпорации.

Понякога компаниите не искат да плащат на хакерите и наемат фирми, които обещават да върнат данните им чрез специални решения и технологии. Проучването на ProPublica обаче показва, че често клиентите се оказват излъгани. Наетите от тях фирми просто плащат кибероткупа, получават ключовете за данните, отключват ги и представят услугата си като успешна, за което искат още по-голяма такса. Някои от фирмите предлагат и допълнителни услуги като откриване на уязвимостите, които са довели до пробива.

Някои от клиентите им обаче разбират, че всъщност не плащат за технологии и са подали сигнали към властите, включително ФБР. Оказва се, че някои от тези фирми дори не използват истински имена на служителите си, когато комуникират с клиентите си.

А с последното увеличаване на цените на всички криптовалути и особено Bitcoin, може да се очаква и нов ръст на интереса на хакерите към криптовирусите. Затова за компаниите става още по-важно да подобрят защитите си и да обучат служителите си да не са лесни мишени за фишинг атаки, които често са основният метод за хакерите да разпространяват вирусите си в големите компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *