post

Възможно е българският бизнесмен Спас Русев да стане собственик на мобилен оператор в Румъния, пишат медиите в северната ни съседка. Тази информация се разпространи, след като Deutsche Telekom (DT) получи одобрение от румънското правителство да продаде своя дял в Telekom Romania Communications на Orange.

В момента DT притежава 54.01% дял в Telekom Romania Communications (по-рано RomTelecom) чрез гръцкия телеком OTE, докато румънското правителство чрез Министерството на съобщенията и информационното общество (MCSI) контролира останалите 45,99%.

Сега се очаква DT да продаде румънския си мобилен филиал Telekom Romania Mobile Communications на българския бизнесмен Спас Русев, за който се твърди, че е подкрепен от руски инвестиционни фондове.

Telekom Romania Mobile Communications (преименуван от Cosmote Romania през септември 2014 г.) е собственост на OTE (70.00%), а останалата част се държи от Telekom Romania Communications.

OFFNews коментира, че ако подобна сделка се случи, мажоритарният собственик на Виваком ще стане сериозен фактор в телекомуникациите на Балканите. В началото на май, в партньорство с бизнесмена Елвин Гури, той придоби Telekom Albania за 50 млн. евро.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *