post

До 1-2 седмици в София ще има регламент за ползване на електрическите тротинетки, пише 24 часа. “Подготвяме споразумение между Столичната община и операторите, които ще предоставят споделени електрически тротинетки”, обяснява общинският съветник от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

Освен това четири фирми – две български и две чужди, искат да започнат да предоставят под наем електрически тротинетки в столицата. Зарков е проучил опита на Виена в тази сфера, като целта е в своя регламент столицата да избегне проблемите, появили се при предоставянето на тази услуга в други големи европейски градове. Във Виена има 7000 е-тротинетки за споделено придвижване, като там е въведено ограничение и една компания може да предлага под наем до 1500 двуколесни превозни средства.

В София ще се обособят над 200 места за паркиране на е-тротинетки и велосипеди. Те ще са в синята и зелената зона за паркиране.

“Искаме да има регламент, който да не позволява да се оставят навсякъде и да пречат. Операторите на услугата ще решат дали това да се регулира с глоба, ако е-тротинетката не бъде оставена на определените места, или по друг начин. Те няма да могат да се движат по тротоарите, за да предотвратим инциденти с пешеходци, а само по пътните платна и велоалеите. Ще бъдат приравнени с велосипедите”, добави Зарков.

Освен това София въвежда и ограничение на скоростта от 25 км в час, с което ще трябва да се съобразят каращите електрически тротинетки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *