post

Федералният съд в Сиатъл удължи забраната за разпространение на файлове за 3D принтиране на оръжия в интернет. Досега имаше временно ограничение, но то става постоянно до края на съдебното дело, съобщава Engadget.

Миналият месец няколко главни прокурори на американски щати заведоха общо дело срещу компанията Defense Distributed за разпространение на такива файлове в интернет. Това стана възможно след като американският Държавен департамент се споразумя с компанията и се отказа от своето дело срещу нея.

Битката датира още от 2013 г., когато компанията представи първата си разработка за 3D принтиран пистолет. Още тогава работата ѝ беше ограничена. През 2015 г., тя заведе дело, но го загуби. По време на новия опит тази година, департаментът и Defense Distributed са се споразумели.

Според компанията 3D оръжията са равноправни с останалите и не са нито по-опасни, нито по-трудни за намиране и създаване от нормалните оръжия. Според организации като Brady Campaign обаче, те са по-рискови, защото не могат да се проследяват кой, как и защо ги е изтеглил и принтирал. Прокурорите също са против и затова започват ново дело, а сега съдът забранява разпространението на такива файлове в интернет докато делото не приключи окончателно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *