post

Дебютът на Uber на Уолстрийт в петък донесе разочарование, след като при закриването на сесията акциите му поевтиняха с 8% спрямо началната цена при първичното публично предлагане (ППП), предадоха световните агенции.

Очакваше се излизането на компанията на Нюйоркската фондова борса да бъде най-голямото ППП на американска компания през последните години, но още през първия ден на търговия котировките на Uber паднаха от 45 долара начална цена до 41.57 долара. Експерти очакваха, че цената на книжата ще се движи между 44 и 50 долара за една.

От Wallstreet Journal пишат, че компанията, която пусна на борсата 180 милиона акции, е успяла да привлече 8.1 милиарда долара, предава БТА. Общата й капитализация обаче е нараснала само до 76.5 милиарда долара, а това е съвсем малко над 76-те милиарда долара, на които тя бе оценена през август миналата година от частни инвеститори.

Плановете на ръководството на Uber бе да се постигне капитализация от 82.4 милиарда долара. Изданието подчертава, че от 2000 година само 18 компании, чиято капитализация е превишавала 1 милиард долара, са губили от стойността на акциите си през първия ден на излизане на американски борси. В повечето случаи акциите са поскъпвали средно с 21%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *