post

Нов доклад на ZDNet сочи, че популярното приложение TeenSafe, използвано от родителите за наблюдение на тийнейджъри, е станало причина за изтичане на данни. TeenSafe е защитена апликация за мониторинг за iOS, която позволява на родителите да следят текстовите съобщения, местоположението, историята на обажданията, историята на сърфиране и др.

Според ZDNet, сървърите на TeenSafe, които се намират на платформата за уеб услуги на Amazon са останали незащитени и по-този начин всеки е имал достъп да информацията, без парола. След като компанията е била уведомена, тя изключи сървърите си и предупреди потенциално засегнатите клиенти за опасността.

На тези сървъри обаче са се намирали списъци с имейли на родителите и на децата, както и уникални идентификатори на устройствата, заедно с паролите за Apple ID на децата. Всъщност TeenSafe изисква детското Apple ID да е с изключено двуфакторно удостоверяване, за да може родителят да наблюдава дейностат на детето, без да се налага да получава пряко съгласие. За щастие нито един от записите не включва данни за местоположението, снимки или съобщения. Според компанията над 1 милион родители използват услугата, а сървърите са разполагали с най-малко 10 200 записа от последните три месеца.

Въпросът за легитимността на TeenSafe е повдиган не веднъж и в миналото, главно заради големия обем данни, които се събират и факта, че такъв мониторинг нарушава неприкосновеността на личиня живот на детето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *