post

Google планира да премести акаунтите на своите британски потребители извън контрола на регулаторите за поверителност на Европейския съюз, като вместо това ще ги постави под юрисдикцията на САЩ.

Преминаването, предизвикано от излизането на Великобритания от ЕС, ще остави чувствителната лична информация от десетки милиони с по-малко защита и по-лесно достъпен от британските правоприлагащи органи. Промяната беше описана пред Ройтерс от трима души, запознати с плановете на технологичния гигант. Google възнамерява също тала да изиска от своите британски потребители да приемат новите условия за ползване, включително новата юрисдикция.

Иначе Ирландия, където Google и други американски технологични компании имат седалище в Европа, пребивава в евросъза, който има едно от най-агресивните правила за защита на данните в света – Общият регламент за защита на данните.

Всичко това се случва, защото не е ясно дали Великобритания ще следва GDPR или ще приеме други правила, които биха могли да повлияят на обработката на потребителски данни. През следващите месеци и други американски технологични компании ще трябва да направят подобен избор, смятат експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *