post

Pixelmedia.bg стартира нова рубрика, в която ще представяме най-интересните български геймърки. Целта ни е да покажем, че електронните спортове не са запазена територия за мъже и жените също имат своето място в него. В първото издание на рубриката ви срещаме с една от най-перспективните ни състезателки и Никол Милинич. Ето и самото интервю:

Виждането, че игрите са за мъже, е стереотипизирано

ВЪПРОС: Би ли се представила с няколко изречения?

ОТГОВОР: Здравейте, казвам се Никол и много обичам да си губя времето играейки игри !

ВЪПРОС: От колко време се занимаваш с гейминг и от колко време ходиш по турнири?

ОТГОВОР: Занимавам се с гейминг откакто се помня. Баща ми купи първия ни компютър през 1999 година и тогава още се започна с Carmageddon, Warcraft Orcs & Humans и разбира се Starcraft. Като цяло винаги съм предпочитала да играя Campaign-a на една игра заради самата история. Доста късно подхванах и multiplayer игрите като например World of Warcraft, DotA 2 и т.н. Заради това предполагам и първите турнири (като не броим кварталните естетвено :D) бяха чак 2013-2014, ако не се лъжа.

nikol-milinich8ВЪПРОС: Как се запали по видеоигрите?

ОТГОВОР: Както казах по-горе, татко взе компютър и почти всеки ден се връщаше с нова игра вкъщи. След което се преминаваше към цяла нощ играене и аз просто седях до него и гледах. Даже редовно имаше скандали, защото мама не удобряваше да съм будна до 6 сутринта на 7-8 годинки :D. Като порастнах малко повече се започна пък седенето по компютърни зали с приятелите в квартала, което мисля, че на всеки един геймър е доста любим период от живота.

ВЪПРОС: Кои са любимите ти видеоигри и защо?

ОТГОВОР: За мен винаги на първо място ще са двете поредици на Blizzard, Warcraft и Starcraft. Може би най-голямата причина за това е, че са едни от първите игри, с които съм се сблъсквала. Някак си когато си малко детенце на 6 – 7 години и тепърва навлиза технологията в България, да видиш един нов свят със елфи/хора/орки или извънземни, просто ти отнася главата. Винаги ще си останат двете най-добри класики в света на гейминга, колкото и mainstream да звучи. Даже покрай любовта ми към тях започнах и да косплейвам.

ВЪПРОС: Кои са най-големите ти успехи в прогейминга?

ОТГОВОР: Не мисля, че имам кой знае какви успехи. Играли сме с приятели и сме се забавлявали. Спечелихме Game Ninja 2015, и някакви други по-малки онлайн турнири. В World of Warcraft бях станала Rank 1 Druid в моята батългрупа ама не мисля, че се брои :D.

ВЪПРОС: Смяташ ли, че е стереотипизирано виждането, че видеоигрите са за мъже?

ОТГОВОР: Да, както всичко друго в този свят. Смешно, е че през повечето време в гейминга има две страни на това да си момиче. Едната е, че автоматично те приемат за по-слаба, дават акъл, не си им конкуренция. Другата е, че получаваш цялото внимание на света и естествено с него ти е простено ако правиш грешки, получаваш безплатни неща и много момчета, които те занимават. Даже доста мои приятели момчета се дразнят на това как всичко ти е простено, просто заради пола ти.

ВЪПРОС: Как виждаш бъдещето на женския професионален гейминг?

ОТГОВОР: Никакво за момента поне в България. Не заради женски скандали или драми, ами чисто статистически като бройка мъжете са много повече от жените. За да има професионален гейминг, трябва да има много добри играчи, а процента много добри играчи е сигурно 1% при всяка игра, даже да не кажа по-малко. За жалост колкото и да се популяризира геймингът в България, не мисля, че скоро бройката момичета ще стигне достатъчно високо число, за да започнат да изскачат и наистина талантливите. Също така не мисля, че като цяло нашият пол е толкова “назлобен” докато играе, както при момчетата :D.

nikol-milinich6ВЪПРОС: А къде виждаш твоето място в бранша?

ОТГОВОР: В стрийминга надявам се, но първо ще се наложи да ъпгрейдна компютъра малко :D. Може да ме гледате тук. Искаше ми се да продължа да си участвам в българските турнири, но покрай учене имах една година пауза от интернет като цяло, така че дано в близкото бъдеще да има нещо ново.

ВЪПРОС: Би ли описала как според теб ще се развива българската гейминг сцена в близко бъдеще?

ОТГОВОР: Последната година и нещо доста организации изскачат с все повече и повече турнири, което мен лично доста ме шокира. Също така и наградите се подобряват. Преди 2-3 години наградите бяха някакви in game items, след това хардуеър от спонсорите, а в момента повечето са с парична награда. Явно хората видяха, че все пак има пари в гейминга и се надявам да продължават да вярват в него. Наистина мисля, че има много талантливи български играчи в почти всяка игра, които просто имат нужда някой да ги забележи. Дано организациите да продължават в същия дух, защото според мен скоро ще има и интернационални събития в България.

ВЪПРОС: Къде бихме могли да те последваме?

ОТГОВОР: Това е моята Facebook страница: web.facebook.com/kolinikoli. А ето и Twitch: www.twitch.tv/koli_nikoli, както и Instagram: www.instagram.com/_queenofblades

Фотограф: https://web.facebook.com/Sammies-SnapCraft-1423381371288466/?fref=ts

One thought on “Перспективната геймърка Никол Милинич пред читателите на Pixelmedia.bg

  1. Pingback: Геймърката Никол Милинич: Виждането, че игрите са за мъже, е стереотипизирано

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *