post

До 2025 година 5G ще обхваща 15% от мобилните връзки по целия свят. Това прогнозира Световната GSM асоциация на тазгодишния Мобилния конгрес в Барселона. Конгресът събра над 100 000 представители на телеком операторите, производителите на крайни устройства, мобилни приложения и медиите, сред които и журналист от Pixelmedia.bg.

GSMA прогнозира още, че през следващите шест години около 30% от връзките на пазара в Европа ще бъдат 5G, а в САЩ общият им брой ще бъде още по-голям – около половината. В допълнение към тази тенденция, растежът на 4G мрежите ще продължи, като ще представлява почти 60% от световните връзки до 2025 г., спрямо 43% през 2018 година.

Проучване на мобилната индустрия показва, че мобилните оператори по света инвестират около 160 млрд. долара годишно в разширяването и модернизирането на мрежите, въпреки регулаторния и конкурентен натиск.

Предвижда се, че 5G ще допринесе за приходи от 2,2 трилиона долара за световната икономика през следващите 15 години. Най-много от новите технологии ще се възползват сектори като производство, комунални и финансови услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *