post

Ако си търсите златно бижу и искате да научите повече за този благороден метал, може малко да се объркате от различните цветове на бижутата, които се предлагат в бижутериите. Всъщност, в зависимост от състава на сплавта, златото може да бъде бяло, розово, зелено и дори черно. Използвайки опита на бижутерите от златни бижута СОМАХА решихме да разкажем за всички цветове златни бижута, за да можете по-бързо и по-лесно да се ориентирате, когато си избирате следващите златни обеци или гривна.

Кой е най-известният цвят злато?

Естествено, натуралният цвят на златото ще е и най-популярния. Именно в жълт цвят се изработват повечето от златните бижута, като блясъкът и точният нюанс жълто зависят от процента чисто злато и процента примеси. Както може би знаете, златото е много мек метал в чистото си състояние, така че за да се получат изящни дизайни при златните бижута е важно да се “втвърди”. Това става точно чрез използването на други метални сплави. Среброто и медта, използвани за тези цели, могат да променят цвета на златото според пропорциите си. Това е една от най-старите практики в бижутерството. По-долу можете да видите различните нюанси на златото, получени чрез комбиниране на различни пропорции на мед и сребро към него.

Днес “рецептите” за оцветяване на златото са далеч по-сложни и се използват и други метали -паладий, цинк, платина и др. Много бижутери използват търговски подготвени сплави, някои обаче имат свои рецепти за изработване на собствено златно оцветяване – за съжаление, те се пазят в тайна. В допълнение към промяната на цвета на златото, различната сплав прави металите различно трудни за леене, полирани или валцуване, даже може да подобри устойчивостта на триене.

Какво означава жълтият цвят на златото?

Въпреки че естественият цвят на златото е жълт, то се нуждае от мед и сребро в правилни дози, за да запази блясъка си по-дълго време и да е по-здраво. Колкото по-висок е каратът на жълтото злато, толкова по-силен жълт цвят има бижуто. Ако обаче сплавите станат повече от чистото злато, тогава полученото вече не може да се брои за злато. Жълтото злато се използва за различни бижута – от обикновени обеци до модерни колиета и гривни. Бижутата от жълто злато могат да бъдат намерени на цени от под $50 до над $ 5,000. Извадихме процентните съотношения за различните карати злато, за да сте по-добре ориентирани следващия път, като си купувате златно бижу.

За 24 карата се приема чистото злато, но то не се използва почти никъде заради недобрите си свойства. При 22-каратовото злато имаме 91.7% злато, 5% сребро, 2% мед и 1.3% цинк. При 18-каратовото злато имаме 75% злато, 12.5% сребро, 12.5% мед. При 14-каратовото злато имаме 58.3% злато, 11.5% до 25% сребро, 11.5% до 23% мед и 2% до 7% цинк. При 9-каратовото злато имаме 37.5% злато, 12.1% сребро, 44.4% мед и 6% цинк.

Еднакви ли са сивото и бялото злато?

Сивото злато и бялото злато имат еднаква основа. Бялото злато е злато, смесено с никел, мед и цинк, за да се получи белия оттенък. Някои видове бяло злато са покрити с метала родий, за да се получи по-богат и блестящ бял цвят. Хората с алергия към никел могат да бъдат чувствителни към носенето на бяло злато, заради това с бижутата изработени от него трябва да се внимава. Все пак в бижутериите лесно ще намерите пръстени, колиета, гривни и обеци от бяло злато. Цените им са същите, каквито са тези на бижутата изработени от жълто злато.

Съставът на 20К бяло злато е 83.3% чисто злато и 16.7% паладий. Съставът на 18К бяло злато е 75% злато, 18.5% сребро, 1% мед и 5.5% цинк. Съставът на 14К бяло злато е 58.3% злато, 17% сребро, 17% мед и 7.7% цинк. Съставът на сивото злато е 75% злато, 17% желязо и 8% мед.

Как се получава розовото злато?

Приятният цвят на розовото злато зависи главно от количеството на мед в състава му. Колкото повече мед се използва по-червен ще е оттенъкът, по-малко мед – розов оттенък. Повечето видове бижута се предлагат в розово злато, тъй като е модерен съвременен избор. Розовото злато е много популярно сред руснаците в началото на 20-ти век, от там идва и името Руско злато. Можете да намерите бижута от розово злато навсякъде по бижутериите, като цените им отново са подобни на бижутата от жълто злато.

Червеното злато, което е 18 карата има 75% злато и 25% мед. Розовото злато, което е 18 карата може да бъде с 75% чисто злато и с 20% мед и 5% сребро или с 22.25% мед и 2.75% сребро.

Червеното злато, което е 14K е с 58.3% злато, 32.5% мед и 9.2% сребро. Розовото злато със същият карат е с 58.3% чисто злато, 24.5% мед и 17.2% сребро.

Червеното злато, което е 9К е 37.5% злато, 55% мед и 7.5% сребро. Розовото злато 9К е с същият процент чисто злато, но с 42.5% мед и 20% сребро.

Как се получава зеленото злато?

Зеленото злато се получава чрез добавяне на сребро към златото. Може да варира от светлозелени отражения до изразено зелено. При 18К зеленото злато има 75% чисто злато и 25% сребро. При 14К зелено злато има 58.3% чисто злато, 32.5% сребро, 9% мед и 0.2% цинк. Зеленото злато при златните бижута се използва предимно за акцент, а не за основа. Обикновено се комбинира с бяло или розово злато за да може бижуто да изпъкне.

Кои са екзотичните цветове при златните бижута?

Чували ли сте за черно злато? Да, то съществува и е сплав, от Кобалт и злато, която минава термична обработка. Черното злато може да съдържа 75% сиво злато и 25% обработен черен Родий. Може да съдържа и Рутений или Калиев сулфид. Можете да намерите обеци от черно злато, които да са под 100 долара, а можете да го видите и в комбинация с диаманти, като тогава цената му е над хиляда долара.

Синьото злато е друг вид екзотично злато, което можете да срещнете при бижутата. Обикновено е 18 карата и съдържа 75% чисто злато, 24,4% желязо, 0,6% никел. Сплавта се обработва топлинно, за да се окисли желязото и се получава повърхностен син цвят. Имайте предвид, че въпреки че бижутата от никел са забранени в Европа, съществуват допустими стандарти за сплави. Има и друг вариант за получаване на бижута от синьо злато и това е 46% злато и 54% Индий.

В списъкът на най-странните цветове в което може да бъде едно златно бижу влиза и лилавият цвят. Лилавото злато е крехко и затова най-често се използва за инкрустацията на златни бижута. Състои се от 79% чисто злато и 21% Алуминий.

Колко струват бижутата от цветно злато?

Цените при златните бижута не се определят само от процента чисто злато, теглото на бижуто и цената на примесите. Много често върху тях има инкрустирани камъни и освен тях, крайната цена се оскъпява и от бранда, който носи бижуто.

алергология

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *