post

Преди броени минути Световната GSM Асоциация (GSMA) обяви, че отменя организирания от нея Mobile World Congress (Световен мобилен конгрес), който беше планиран за 24 – 27 февруари в Барселона. Причината е в епидемията от коронавирус, която през последните месеци обхвана Китай и редица други страни.

Най-голямото събитие в света на технологиите и едно от най-големите индустриални изложения въобще по традиция събира водещи играчи от сегменти като телекомуникациите, изкуствения интелект и роботиката, автономните автомобили, Internet of Things, блокчейн и редица други области.

През последните години мобилното шоу събираше над 100 000 посетители, а сред лекторите са били Марк Цукербърг, основател на Facebook, Ерик Шмид, изпълнителен директор на Google, Стив Балмър, изпълнителен директор на Microsoft, Масайоши Сон, основател на SoftBank и редица други технологични визионери и предприемачи.

На тазгодишното издание на конгреса се очакваха над 250 компании от Китай, както и хиляди изложители, посетители и журналисти от тази страна. Това, в комбинация с бързото разпространение на коронавируса в тази страна, предизвикаха опасенията на технологичната общност.

Поради опасения от зараза на свои служители, една след друга от конгреса се отказаха компании като ZTE, LG, Ericsson, Nvidia, Sony, Intel, редица от водещите телекомуникационни оператори по света, а по-рано днес своето участие отмени и Nokia. В резултат ръководството на GSMA проведе днес спешна среща, която беше планирана за петък и взе решение да отмени цялото събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *