post

Екип учени от Университета Корнел са открили първия по рода си радио сигнал, който е изпратен от екстра соларна планета. Или с други думи – планета, намираща се извън нашата звездна система. Новината веднага предизвика спекулации дали е възможно източникът на сигнала да е друг интелигентен живот.

Предстои откритието да премине още проверки, за да бъде потвърдено, че радио сигналът действително идва от там, от където предполагат астрономите. Дори и да се потвърди обаче, това не означава непременно, че става въпрос за извънземна цивилизация. Много по-вероятно е сигналът да се дължи на активността на магнитосферата на този далечен свят.

Въпреки това подобен сигнал от екзопланета е изключително ценна находка за науката, която може да помогне на астрономите да оценят възможностите съответната планета да поддържа живот. Причината е, че наличието на магнитосфера би спомогнало такъв да се развива много по-лесно, защитен от опасното влияние на космическите лъчи.

В случая става въпрос за планетата тип горещ Юпитер, която обикаля много близко до своята звезда. Откритието е направено с помощта на радиотелескопа Low Frequency Array (LOFAR), който се намира в Нидерландия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *