post

Световната здравна организация (СЗО), която е част от Организацията на Обединените Нации (ООН), предприе стъпки към регулиране на проектите за редактиране на човешки гени.

По този начин от СЗО се надяват да предотвратят бъдещи тайни генетични опити с човешки обекти, подобно на нашумялото преди няколко месеца редактиране гените на китайски бебета. Рисковете в тази област нарастват значително с навлизането на технологията CRISPR, която улеснява много извършването на промени в гените.

“Редактирането на гени има крие изключителни възможности пред здравеопазването, но също и някои рискове, както етични, така и медицински” – сподели генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адном Гебрисъс.

В тази връзка от международната организация предложиха създаването на международен регистър, в който да бъдат включвани всички експерименти, още преди да стартират.

Предложенията в голяма степен наподобяват модела, по който се регулира този научен сектор в САЩ. Там учените са длъжни да заявят всеки проект в областта и едва след като получат одобрение от регулатора, могат да започнат неговата реализация. След това те трябва да публикуват всички новости в проучванията си в публично – достъпна база.

Наличието на регулации в някои страни обаче, според мнозина, не е достатъчна стъпка, тъй като генетичните опити са глобална сфера на дейност и липсата на контрол дори само в една държава или регион в перспектива може да окаже влияние върху цялата планета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *