post

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства. 6-месечният гратисен период изтича на 9 август. От Министерството на здравеопазването предлагат глоби от 1000 до 3000 лева за нарушителите.

За да се включат в системата аптеките трябва да разполагат със специален софтуер и баркод четец.

В Русе, например, аптеките, които са подготвени за системата за разпознаване на фалшиви лекарства, се броят на пръсти.

“Нашето виждане е, че е безсмислено в тоя момент да се въвежда нещо като верификация. А и освен това първоначалната им идея беше, че тя ще бъде напълно безплатна верификация за всеки един обект.”, казва фармацевтът Пламен Филев , цитиран от econ.bg.

Елена Бобева – магистър-фармацевт, добавя: “Като първоначална инвестиция, понеже невсички аптеки имат програма, трябва и да си закупят самата програма, освен баркод четците, струва 500 лева. Но освен това всеки месец има такса за поддържането на тази програма”.

Целта на системата е да гарантира, че лекарствата, които си купуваме от аптеката, не са фалшифицирани. У нас обаче тя още не работи ефективно. Причината – около 1600 аптеки още не са свързани с нея.

Според Деян Денев, председател на Българската организация, 1/4 от опаковките, които могат да се проверят всъщност се проверяват. Затова те очакват към края на така наречения стабилизационен период всички опаковки, подлежащи на проверка, да се проверява.

През февруари здравното министерство даде на аптеките 6 месеца да се снабдят с необходимото оборудване, за да се свържат със системата.

От Агенцията по лекарствата не коментират дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *