post

По-големите общини в страната, в които бизнесът има инвеститорски интерес, не би трябвало да имат проблеми да осигуряват безплатен интернет за гражданите на определени публични места. Не е такова положението в по-малките населени места, които и сега остават като бели петна на картата на България, защото достъпът до интернет е ограничен и затруднен.

Това каза пред “Хоризонт” Венцислав Кожухаров от Националното сдружение на общините след представяне на проект на Министерството на транспорта и информационните технологии за осигуряване на безплатен интернет в 50 общини на страната с финансиране от ЕК.

Едно от условията ще бъде бързата реакция на местното ръководство в лицето на кметовете и кметските наместници. По проекта се  финансира закупуване на оборудване. Предоставянето на самия интернет е нещо, което остава като финансов ангажимент за самата община, тъй като това е в продължителен период на време. Много е важно съвместното разбирателство и съвместното действие с операторите на интернет свързаност.

Надявам се, че в това отношение те също ще проявят разбиране и най-малкото ще представят преференциални условия. Много е важно да се осигури достъп до интернет в читалищата в страната. Може би в това отношение ще бъде дадено преимущество на читалищата.

Българските общини ще могат да кандидатстват за ваучери от 20 хил. евро за изграждането на безплатни безжични интернет мрежи. Инициативата е на Съвета на Европейския съюз (ЕС) и на Европейския парламент (ЕП).

От българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията канят кметове, за да им разяснят как да се възползват от предоставената възможност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *