post

Ако често посещавате платформата за електронна търговия eBay, може и да ви е попаднала една доста странна оферта – фосилизирано бебе – тиранозавър рекс. “Продуктът” е умрял преди 68 милиона години, но интересът към него днес се оказва изключително голям. Началната цена за странната находка е 2.95 млн. щ. долара.

Фосилът е открит през 2013 г. и в продължение на четири години беше представен в Музея на естествената история към Университета на Канзас. Неговият откривател Алyн Дитрих обаче изглежда сега е взел решение да забогатее от находката си, която според него е единствения скелет на бебе – тиранозавър рекс в света.

Според него опасният хищник е бил едва на четири години, когато е загинал от неизвестна смърт.

Обявата в eBay, която и към момента е онлайн, вече ядоса палеонтолозите от целия свят. От Обществото по гръбначна палеонтология публикуваха изявление, в което се изразява съжаление, че фосилът ще бъде продаден преди да бъде добре изследван от научната общност.

“Фосили като този са доказателство за далечното минало на Земята и това е, което ги прави ценни, за разлика от произведенията на изкуството и други предмети за продажба, чиято стойност произхожда от човешката креативност и артистичност. Тъй като гръбначните фосили са редки, повечето от тях имат уникален принос за нашето знание за историята на живота. Затова и всеки, който е изгубен за широката публика, е част от една фрагментирана история, която никога няма да открием заедно” – се казва още в изявлението на организацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *