post

Републиканският сенатор от щата Юта Майк Лий е внесъл в Сената законопроект, целящ да унищожи правилата за неутралност на мрежата, които бяха затвърдени от Федералната комисия за комуникации през последните години.

Мрежовата неутралност (net neutrality) е ключов принцип, залегнал във функционирането на интернет още от самото създаване на мрежата. Той гласи, че операторите са длъжни да ни осигурят достъп до всички ресурси и услуги в мрежата с еднаква скорост, без значение какви са те. Ако този принцип отпадне, има опасност телекомите да ни предоставят избирателно по-бърз достъп до едни сайтове и по-бавен до други, а на теория – дори да спрат достъпа до трети.

Докато онлайн корпорациите и редица експерти и неправителствени организации се обявяват твърдо за запазване на принципа на мрежовата неутралност, телеком доставчиците логично настояват за неговата отмяна. Често те лобират за това пред институции като американския Сенат и Европейския парламент. А някои политици изглежда са съгласни с тяхната позиция.

“Много малко области на икономиката са толкова динамични и иновативни, колкото интернет”, се казва в изявлението от републиканеца. “Но сега този двигател на растежа е заплашен от Заповедта за отворен интернет (Open Internet Order) на Федералната комисия за комуникации от 2015 г., която дава власт на федералните бюрократи върху развитието на инфраструктурата на интернет.”

Сенаторът визира заповедта, с която комисията всъщност гарантира запазването на мрежовата неутралност преди около година. Тогава обаче на чело на регулатора беше Том Уилър, който е отявлен поддръжник на неутралността на мрежата. Припомняме, че неотдавна новият президент Доналд Тръмп го смени с Аджит Пай, който вече се изказа срещу този основополагащ интернет принцип.

Законопроектът, предложен от сенатор Майк Лий, е насочен главно към премахване на статута на обществена услуга на интернет, връщайки статута му на “информационна услуга” и елиминиране на възможността на FCC да промени класификацията в бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *