post

Институтът по компютърни науки на MIT създаде система, която може да вижда тялото ви през стени, пресъздавайки вашата поза, когато ходите, седите, или просто стоите неподвижно. Тя използва RF вълни, за да усети къде се намирате, а след това пресъздава тялото ви като фигура и се нарича RF-Pose.

Изследователите използват невронната мрежа, за да анализират сигнала и след това могат да създадат динамична фигура, която ходи, спира, седи и движи кайниците си когато човекът извършва тези действия.

Екипът твърди, че системата може да се използва за мониторинг на болести като Паркинсон и Множествена склероза, като ще донесе повече разбиране за прогресията на заболяването и ще позволи на лекарите да приспособяват лекарствата. Тя може да помогне на възрастните харо да живеят самостоятелно, като същевременно осигури допълнителна сигурност и мониторинг за падания, наранявания и промени в моделите на поведение.

Всъщност екипът се интересува главно от използването на системата в здравеопазването, защото тя позволява пасивен мониторинг в помещения без камери, а всичик данни, които се събират са анонимни и криптирани. В бъдеще може да бъде добавен и механизъм за съгласие от страна на човека, при който е инсталирано устройството, който ще може да извърши определен набор движения, за да започне наблюдението.

Изследователите са обучили нвронната мрежа, като са показали на машината клипове на човек, който се движи, а тъй като радоичестотните сигнали са повсеместни, тази технология е по-лесна за използване от останалите. Интересното е, че учените никога не са обучавали системата си да вижда през стени, но тя сама е успяла да обобщи знанията си, за да може да го постигне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *