post

Google Chrome навършва 10 години и се превърна в най-популярният интернет браузър в света. Компанията отбелязва събитието с нова версия. Chrome 69 идва с подобрен дизайн и няколко новости за своите над 1 млрд. потребители.

Новият дизайн на Chrome е базиран на Material 2 с повече заоблени елементи, опростен интерфейс и табове. Вече не се показва и префиксът HTTP/HTTPS в адресите на сайтовете, но ще има допълнителна индикация, ако даден сайт не използва криптирана връзка.

Адрес полето също става “по-умно” с търсене в Google и показване на резултати директно в падащото меню. Ако даден сайт вече е отворен в таб, но потребителят го въведе пак, Chrome ще показва и това и ще предлага да се отвори този таб вместо същият сайт отново.

Chrome ще пази паролите с подобрен мениджър, който е по-сигурен, може да генерира уникални пароли и да ги синхронизира между лаптопа и телфеона. Освен това ще разпознава по-добре кои детайли за кое поле за нужни и кога.

Увеличена е и сигурността. Постепенно Chrome ще маркира всички HTTPS страници като “несигурни”, докато за HTTPS няма да има никакви допълнителни индикатори. Идеята на Google е потребителите да свикнат, че HTTPS е нормата, а не лукс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *