post

В изключително странен експеримент учени от Harvard са закачили мозък на маймуна към невронна мрежа и са се опитали да стимулират индивидуалните неврони, които са отговорни за разпознаването на лица. Това става ясно от статия по темата в The Atlantic.

Учените са се опитали да постигнат това като показват на маймуната изображения, генерирани от изкуствен интелект. При това софтуерът, наречен XDREAM, постепенно се е обучавал да генерира картини, които биха активирали индивидуални мозъчни клетки, но не и техните „съседи“.

Новите изображения са променяни от програмата на база на обратна връзка от мозъка на животното за това колко силно реагира даден неврон на картината. При това обратната връзка е осъществявана в реално време, което е спомогнало XDREAM да подобри работата си.

Любопитното е, че в хода на експеримента AI програмата е започнала да генерира все повече изображения, наподобяващи сюрреалистични кошмари, които далеч не приличат на познати форми.

„Ако клетките сънуват, това е което сънуват“ – споделя по повод на експеримента невроученият Карлос Понсе, който е един от участниците.

Все още обаче е рано да се правят такива изводи, предвид, че това е неизследвана територия и всъщност става въпрос за един от първите експерименти показващи как изкуственият интелект може да се съчетае с работата на биологичен мозък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *