post

Двама програмисти от института Carnegie Mellon разработиха изкуствен интелект, който може да играе популярната в миналото компютърна игра Doom. И освен това е научен да убива хора в нея.

По принцип в повечето видеоигри има своеобразен изкуствен интелект, който управляващ виртуалните противници, срещу които играе геймърът. Различното в случая обаче е, че програмата използва технология, наречена “deep reinforcement learning”, която позволява тя да играе по начин много сходен с този на човека.

По-конкретно тя е създадена така, че да гони и убива всичко, което се движи на гейм – картата. Освен това тя получава точки при всяко взимане на виртуален предмет (оръжие, здраве или броня), за всяко движение, както и за всяко убийство на виртуален противник. Когато тя бъде уцелена или умре, пък й се отнемат точки.

Въпреки, че това е само игра, някои анализатори вече поставиха въпроса дали е добра идея да се обучава напреднал изкуствен интелект да убива хора. Защото днес той може да оперира във виртуална среда, но в бъдеще сходна система може да заработи и в реалния свят.

През последните месеци развитието на “умни” компютърни програми се ускорява и макар все още никоя да не е преминала Теста на Тюринг, наблюдаваме все повече пробиви в тази област. Те вече побеждават най-добрите хора – играчи на Го, разпознават изображения и глас, управляват леки коли и летящи дронове. А все още липсват ясни и адекватни политики и регулации в областта.

Можете да видите как играе програмата – геймър във видеото по-долу. А ако ви се е доиграло Doom, можете да пробвате онлайн версията тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *