post

НАСА отворя Международната космическа станция (МКС) за бизнес начинания, включително космически туризъм, като престоят ще струва 35 000 щатски долара на нощ. Целта е Американската агенция  да се освободи финансово от орбиталната изследователска лаборатория.

Годишно ще има до две мисии на частни астронавти, каза Робин Гатенс, заместник-директор на МКС. Те ще бъдат с престой до 30 дни, като само десетина частни астронавти могат да посещават МКС годишно, посочиха от НАСА.

Тези пътници ще бъдат превозени до орбитата изключително от двете компании, които в момента развиват транспортни средства за НАСА: Спейс Екс, с капсулата Crew Dragon и Боинг, която изгражда така наречената Starliner.

Пътуването до МКС ще бъде най-скъпата част от приключението: около $ 58 милиона за двупосочен билет. Това е средната сума, която компаниите ще поискат от НАСА, за да вземат космическите авантюристи до МКС.

Но туристите ще плащат и на НАСА за престоя си в космоса, за храна, вода и използване на системата за поддържане на живота на орбита.

Това ще бъде коства 35 000 долара на нощ за космонавт, каза Деуит.

Космическата станция не принадлежи на НАСА. Тя е построена заедно с Русия през 1998 г. и други страни участват в мисията и изпращат астронавти.

Новите космически туристи няма да бъдат първите в МКС: американският бизнесмен Денис Тито имаше честта да бъде първият турист през 2001 г.. Той плати на Русия около 20 млн. долара за пътуването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *