post

Следващата година ще започне много бързо и активно навлизане на 5G мрежите. Най-големият британски оператор ЕЕ обяви, че планира да пусне своята 5G мрежа в 16 града през 2019 г., съобщава Engadget.

Сред тях са всички най-големи и натоварени градове във Великобритания – Лондон, Кардиф, Манчестър, Белфаст и др. ЕЕ е избрала градовете с най-натоварени мрежи, като в тях 5G покритие първо ще има в най-натоварените райони като летища, гари, паркове, търговски центрове и др.

Телекомът изчислява, че още първите си 1500 станции, които ще бъдат ъпгрейднати до 5G, ще поемат 25% от целия трафик на данни в мрежата на ЕЕ. Ако всичко върви добре с техниката, ЕЕ планира да пусне бързо 5G покритие и в още 10 града като Глазгоу, Ливърпул, Лийдс, Шефилд и др. Още от самото начало ЕЕ ще предлага и 5G домашни рутери като алтернатива на фиксирания интернет достъп.

Останалите конкуренти на ЕЕ също планират 5G през следващите месеци. Vodafone дори вече има 5G в Манчестър. Междувременно британското правителство има за цел да покрие почти цялата страна с 5G мрежи до 2025 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *