post

AMD EPYC процесори, AMD Radeon Instinct графични карти и ROCm софтуер с отворен код ще движат най-бързия суперкомпютър в света в Националната лаборатория Оук Ридж. Целта на сътрудничеството с Cray този път е постигането на над 1,5 EXAFLOPS изчислителна мощ в системата Frontier към 2021 г.

AMD се присъедини към министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория Оук Ридж (НЛОР) и Cray Inc., за да съобщи какво се очаква от най-бързия в света суперкомпютър от EXAFLOPS клас, който се планира да бъде доставен на НЛОР през 2021 г. За да осигури очакваните над 1,5 EXAFLOPS изчислителна производителност, системата Frontier се предвижда да използва оптимизирана HPC и AI архитектура, къстомизирани AMD EPYC™ CPU и AMD Radeon™ Instinct GPU. Изследователите в НЛОР ще използват невижданата досега мощ на Frontier, за да моделират и изградят разширени познания за взаимодействията на различните фактори на климата, суб-атомните структури, изследването на генома, физиката и други важни области на науката.

Иновациите от AMD, които ще се използват в системата Frontier, включват:

  • Бъдещо поколение оптимизирани високопроизводителни HPC и AI архитектури, къстомизирани MD EPYC CPU и Radeon Instinct GPU процесори подкрепяни от HBM памет;
  • Къстомизирана, с висока пропускателна способност Infinity Fabric, свързваща AMD Radeon Instinct GPU-та към един AMD EPYC CPU на модул;
  • Разширена версия на ROCm програмна среда, разработена заедно с Cray, за да се вдигне още повече съвместната производителност на AMD CPU и GPU.

Допълнителни източници

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *