post

Технологиите и миниатюризацията са толкова напреднали в днешно време, че производителят, макар че увеличава мощността или капацитета на батерията и подобрява камерата, не е необходимо да увеличава размера на самия телефон. Това се потвърждава от Huawei и неговия компактен нов флагман Huawei P10. Защо въпреки това обаче, много производители все още увеличават размера на смартфоните си? Доказано е, че има граници на ергономичността и извън тях телефонът просто вече не е удобен и практичен.

Смартфонът е все още мобилно устройство и по дефиниция трябва да бъде компактен, малък и удобен. Функционалността и удобството трябва да останат основен приоритет за потребителите. Междувременно и все по-често, най-добрата спецификация на най-добрите модели смартфони е неразривно свързана с влошения комфорт на използване, породен от големите размери на дисплеите и защитните кейсове.

Имайки в предвид тези предпоставки, Huawei все още разработва най-тънките устройства, които технологията предполага. Huawei P10 не е малко по-голям от предшественика си, P9. Дори беше възможно за дизайнерите да се намали ширината му с над 1,5 милиметра, като същевременно се запази тънкостта от 7 мм. P10 Plus (2)

Такъв тънък телефон не само изглежда привлекателен, но е и практичен. Той се вписва във всеки джоб, не притеснява потребителя при ходене и стои добре в ръката. Благодарение на 5.1-инчовия диагонал е много по-лесно да достигнете до елементите на менюто, разположени в горната част на дисплея. Удобството е повишено и от почти пълното елиминиране на страничните рамки.

Практичността е не само резултат от самия размер, но и от подходящ, добре обмислен дизайн на устройството. Разумният размер на дисплея играе важна, макар и не единствена роля. В Huawei P10 сензорът за пръстови отпечатъци е разположен отпред. Това означава, че е винаги под ръка, също и когато телефонът лежи на маса или е поставен на стойка в автомобил. От съществено значение е и скоростта на четеца на пръстови отпечатъци, където Р10 няма равен. Отключването на P10 с четеца е дори по-бързо от стандартния слайд на дисплея. Четецът на пръстови отпечатъци може също да замени бутоните на дисплея. С тази опция потребителят получава още повече място на екрана за показваното съдържание. Качеството на четеца е несравнимо при устройствата на Huawei.

За да ускори и улесни работата на телефона още повече, при P10 Huawei въведе специални жестове за контрол, свързани с почукване с кокалчетата на пръстите по  екрана. По този начин потребителят може да стартира режима на разделен екран, като начертава линията с кокалчето на пръст. Чрез двукратно почукване може да направим принт скрийн на желания образ на екрана, докато с натискане с две кокалчета на пръстите стартираме записване на изображението. Най-често използваните приложения могат да бъдат управлявани от символи, начертавани с кокалчето по екрана.

Друго удобно решение е екранната клавиатура SwiftKey. Потребителят може да промени вида на бутона, да го разделя на 2 части, да го прави по-малък или да го премества в едната страна на смартфона. Той или тя има пълната свобода и ще може да пише дори по-дълги текстове много по-удобно, независимо от размера на ръката и дължината на пръста.

Дизайнерите на Huawei P10, въпреки неговата уникална тънка конструкция и двойната Leica камера, успяха да избегнат и изпъкналите обективи.

Също така трябва да помним, че смартфонът трябва да притежава адекватна батерия, която осигурява достатъчно време за работа, дори и при голямо натоварване. Huawei P10 има батерия с капацитет 3200 mAh. Запазвайки дебелината от едва 7 мм. и размера на диагонала на екрана от 5,1 инча, този капацитет е невероятен резултат. P10 позволява 12 часа браузване в интернет или непрекъснато гледане на филми. С една дума – смартфонът ще изкара най-дългия ден без зареждане.

В обобщение – потребителите не се нуждаят от по-големи смартфони като цяло, а се нуждаят от по-добър дизайн. Имаме нужда от устройства, които са тънки и лесни за използване. Смартфонът, който носим със себе си през цялото време трябва да бъде проектиран правилно и неговият софтуер трябва да съдържа функции и възможности за управление с жестове, които улесняват използването на приложения и услуги. Huawei P10 е ярък пример за това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *