post

Над 2 млрд. мобилни страници вече използват платформата AMP, съобщи Google по време на своята конференция I/O 2017, цитирана от TechCrunch. Общо около 900 000 домейна използват AMP, допълва компанията.

Тя изчислява, че страниците с AMP се зареждат 2 пъти по-бързо през Google Search, спрямо стандартните сайтове. Компанията очаква интересът към AMP да се засили още повече. Причината е, че освен ефективността, платформата вече се използва от все повече онлайн магазини и поддържа повече формати за реклама, чиято липса отказваше повечето блогове.

За съжаление, Google не дава конкретна статистика за скоростта на зареждане на страниците с AMP. Вместо това компанията казва, че различните допълнителни технологии на AMP са намалили средния размер на документите с 10%, а на изображенията – с 50% благодарение на нов метод за компресирането им.

Платформата се радва на подкрепата и на някои големи имена. Tumblr например постепенно реформатира всичките си 340 млн. блога и около 500 000 домейна в AMP за мобилните устройства. Twitter също започва да разпознава AMP страниците и да препраща към тях. eBay също ще направи всички свои продуктови страници, съвместими с AMP.

Google Пуска и три нови рекламни формата, които са специално оптимизирани за AMP. Те ще се зареждат по-бързо и ще позволят на собствениците на сайтовете да получават приходи и от AMP версиите на страниците си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *