post

Учени от Кеймбридж са създали миниатюрен мозък в т.нар. петриева чинийка, който е способен да осъществява контрол върху биологичните материали около него.

Това не е първият подобен мозък, създаден в лаборатория. За разлика от предишни свои “събратя” обаче той се е научил изпраща своеобразни “пипала”, с които да се свързва с гръбначния мозък на мишка. След това изкуственият организъм е използвал тази връзка за да контролира мускул на мишка.

Откритието представлява сериозен пробив в създаването на синтетичен живот и поставя редица научни и дори философски въпроси. А неговите създатели се надяват, че ще могат да го използват за да изучават мозъчните заболявания в една контролирана среда.

Живо ли е?

Способността на лабораторния мозък да се свързва с околната биологична материя го доближава много до определението за “живо същество”. На този етап обаче все още е рано да се твърди, че подобен лабораторен организъм може да бъде наричан така.

Колко е сложен?

Според своите създатели мини – мозъкът е със сложността на човешки фетус на възраст между 12 и 16 седмици.

А може ли да страда?

Учените, участващи в проекта не смятат, че в случая може да се говори за някакви морално – етично притеснения. “Добра идея е да дискутираме този въпрос всеки път, когато направим стъпка напред, но като цяло сме на мнение, че все още сме много далече от това” – споделя Мадлийн Ланкастър, която е ръководител на проекта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *