post

Макар и все още да не могат да вършат повечето ежедневни дейности, роботите се развиват доста бързо и успешно. Проучване на Brookings показва, че за момента повечето хора се притесняват или дори страхуват от навлизането на роботите в ежедневието.

Общо 61% казват, че идеята за роботи навсякъде не им допада и ги притеснява и няма да се чувстват удобно. Само 16% смятат, че ще им е приятно да има роботи около тях, а 23% все още не могат да решат.

Хората все още са несигурни и за ползите от роботите. 45% не могат да кажат дали след 5 години роботите ще направят живота им по-лесен. 38% смятат, че ще усетят ползи, а 17% очакват, че животът им ще стане дори по-труден.

Въпреки неяснотите 61% от хората казват, че не се страхуват от роботите, например да бъдат нападнати или да им бъде навредено по някакъв начин. 29% се страхуват, а 22% все още не знаят.

Като цяло хората са наясно, че навлизането на роботите в ежедневието е неизбежно, но повечето от тях очакват това да се случи след повече от 5 години. И въпреки това повечето хора казват, че не биха плащали повече от $250 или $500 за робот, който чисти дома. И освен това хората за сега предпочитат сами да вършат повечето неща. Само 20% казват, че искат робот, който чисти дома им, а 68% са против.

Също така само 17% биха искали робот, който охранява дома им, а 67% не се интересуват от нещо такова. Едва 9% биха харесали робот, който се грижи да деца или възрастни, а 84% отговарят отрицателно.

Хората не очакват толкова лесно да дадат на роботите да управляват каквото и да е. На въпроса дали очакват, че след 30 г. роботите вече ще вършат повечето човешки дейности, 19% казват, че това е много вероятно, а 33%, че е по-скоро вероятно. 23% смятат, че това най-вероятно няма да се е случило, а 25% все още не могат да преценят.

Проучването е направено сред 2021 американци в началото на юни т.г. чрез платформата Google Surveys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *