post

Гигантски облак космически газ е на път да се сблъска с нашата галактика Млечен път. Това разкриват най-новите снимки от орбиталния телескоп Hubble на NASA. Той е наречен Облакът на Смит и е съставен предимно от водород и сяра.

Обектът е с дължина 11 000 светлинни години и широчина – 2500 светлинни години. За незапознатите – една светлинна година е разстоянието, което светлината изминава за една година и е най-често използваната мерна единица за разстояние в космоса. Скоростта, с която облакът напредва към нас, пък е 1.1 млн. км./час.

Сблъсъкът със сигурност няма да се отрази на човечеството, най-малкото защото ще се случи след цели 30 милиона години. Освен това не е сигурно, че той ще е опасен за живите същества в галактиката дори и тогава. Със сигурност обаче ще доведе до впечатляващо светлинно шоу в “задния двор” на галактиката ни и по-важното – до сформирането на около 2 милиона нови звезди.

Според учените, космическият облак се е зародил преди около 70 милиона години и е възникнал в нашата галактика. Все още обаче никой не може да каже как се е отделил от нея и се е насочил обратно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *