post

Защо такава чудовищна акула като мегалодона е изчезнала?  Нови изследвания сочат, че причината може да е твърде високата телесна температура на животното.

Огромната праисторическа акула ни удивлява и до днес. Тя е достигала 18 метра дължина и е имала близо 18-сантиметрови зъби. Но е изчезнала от океаните преди около 2,6 милиона години.

Подобно на други живи акули днес, мегалодонът е бил способен да регулира телесната си температура в отговор на по-хладна или по-топла вода. Това позволявало да ловува в по-широка гама от местообитания, отколкото други акули, според изследване, представено на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU).

Но дали температурата на тялото на мегалодона е била подобна на тази на съвременните акули? За да разберат, учените използвали геохимия, за да изследвали редки въглеродни и кислородни изотопи в мегалодонските зъби и в зъбите на съвременните акули. Тези изотопи образуват различни връзки, в зависимост от температурата на животното, когато се образуват зъбите, oбяснява изследователят Майкъл Грифитс, доцент в университета “Уилям Патерсън” в Ню Джърси.

С този метод учените биха могли да преценят средната телесна температура на древния звяр и по този начин да намерят следи, които биха могли да обяснят как биологията или навиците на мегалодона са го обрекли на изчезване.

Техните предварителни резултати предполагат, че мегалодонът е бил “доста топъл” за акула. Той може да е имал телесна температура, висока от 95 до 104 градуса по Фаренхайт, което е телесната температура на китовете.

При такава висока телесна температура мегалодонът трябва да е имал много активен метаболизъм, който изисква често хранене, казва Грифитс. После климатът се затоплил и плячката на мегалодон се преместила в по-хладни води на по-големи ширини. Недостигът на храна и конкуренцията от нови видове хищници като китове може би са били фаталната комбинация, която довелато до изчезване на голямата праисторическа акула.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *