post

Френският президент Еманюел Макрон обяви проект на закон за борба с фалшивите новини в интернет в предизборните периоди, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

“Ако искаме да защитим либералните демокрации, ние трябва да имаме по-силни закони”, каза Макрон на пресконференция. Той допълни, че проектът на нормативния акт ще касае социалните медийни платформи, по-специално през периодите на избори, и ще внесе дълбоки промени в ролята на френския медиен регулатор.

“Нашите юридически разпоредби ще еволюират, за да защитим демократичния живот от фалшивите новини”, заяви Макрон.

След избирането си за президент, Макрон отправи критики към руските медии, обвинявайки открито руския телевизионен канал “Ар Ти”, че е разпространявал дезинформации за него в сайта си и в социалните мрежи по време на президентската кампания.

На пресконференция през май миналата година с руския президент Владимир Путин, Макрон каза, че “Ар Ти” и руската обществена агенция “Спутник” са разпространявали “опозоряващи контраистини” и “лъжлива пропаганда”. И двете медии имат сайтове на френски, а през декември “Ар Ти” пусна и своя телевизия на френски.

По повод проекта на закона за борба с фалшивите новини в интернет в периоди на избори, Макрон каза, че подробности от него ще бъдат представени в идните седмици. Той уточни, че социалните платформи ще бъдат задължени да са по-прозрачни по отношение на така наречените спонсорирани съдържания.

В случай на разпространение на фалшива новина пък, ще е възможно да се сезира съдия, което ще позволи да се пристъпи към последващи разнородни действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *