post

Догодина компанията SpaceX на Илон Мъск планира да отведе срещу заплащане двама пътници на разходка около луната и да ги върне. Oще преди това обаче  британската компания се надява да спечели от търсенето на ваканции в космоса, като предлага курс, подготвящ хората за пътуване извън Земята.

Blue Abyss – космически център, който трябва да отвори врати през 2019 година северно от Лондон, планира да предложи първата в света частна програма за подготовка за пребиваване в космоса.

Ще се използва басейн с дълбочина 50 метра – един от най-дълбоките в света, за да могат бъдещите туристи-космонавти да свикват с безтегловността.

Водата е единственият елемент на Земята, който дава възможност да се изпита продължително нулева гравитация. Астронавтите също тренират в такива басейни, когато се подготвят за работа в космоса.

Човешка центрофуга ще бъде на разположение, за да се подготвят космическите туристи за напрежението при излитане и полет. Въртящата се центрофуга създава гравитационни сили, подобни на тези, които астронавтите изпитват, когато ги изстрелват в космоса.

Хората, които не искат да чакат дълго, докато се развие повече космическият туризъм, могат поне да опитат чувството на пътуване в космоса в Blue Abyss. Центърът ще предлага симулация на петдневно пътуване до Марс.

Blue Abyss иска също така да привлече клиенти от научните и бизнес средите. Например компании, които работят с офшорни петролни платформи или вятърни паркове, ще могат да тестват дълбокия басейн, за да пробват ново оборудване или нови методи на работа.

Ще могат да се правят изследвания в областта на спортната медицина и клиничната рехабилитация в лабораториите, камерите под налягане и други съоръжения на центъра.

Няколко компании вече са извеждали туристи в космоса, но SpaceX ще бъде първата, която ги изпраща до Луната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *