post

Безумните изказвания на Доналд Тръмп по време на кандидат – президентската му кампания скараха не само Републиканската партия в САЩ. Изявите на милиардера са имали сходен ефект и върху може би най-влиятелната хакерска организация в наше време – Anonymous, пише The Guardian. Според изданието, предложението следваща цел на тайната организация да бъде именно Тръмп, е предизвикало сериозен дебат между хактивистите.

Организацията няма ръководство и решенията в нея се взимат децентрализирано. Затова и редица предишни операции са били обект на спорове между хора, твърдящи, че са нейни членове. Нито една от тях обаче не е разбунила духовете толкова, колкото т.нар. “операция Тръмп”.

До сега, независимо дали са атакували американски корпорации, терористичната организация “Ислямска държава” или тоталитарни лидери, анонимните винаги са го правели в името на цели като свободата на словото, борбата с цензурата и свободното споделяне на информация. Затова и често те са се оказвали неочакван съюзник на западни държави, в битката им срещу трети страни, въпреки че са обявени за незаконна организация навсякъде.

Операцията срещу Доналд Тръмп обаче се е оказала ябълката на раздора за членовете на Anonymous, много от които са разкритикували идеята организацията да заема страна в политически съревнования.

Въпросът е дали тази традиция си струва да се наруши, ако един кандидат за важен политически пост демонстрира открито възгледи, застрашаващи свободата на словото и други важни права. И доколко си струва той да бъде спрян преди да е получил по-сериозна власт, дори и това да е с цената на нарушаване на традицията за политическа неутралност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *